Naar inhoud

Contact

mijn afval

T 014 56 27 75
e-mail

Is afvalarm winkelen mogelijk?

voorkom afval, winkel afvalarm

Je kent ongetwijfeld de situatie. Na het uitpakken van de boodschappen is je vuilbak of sorteerbakje al voor de helft gevuld met verpakkingsmateriaal: plastic folie, piepschuimen schaaltjes, kartonnen wikkels … .

Nochtans kan je bij het winkelen heel wat afval besparen. We namen de proef op de som en gingen met 2 dezelfde boodschappenlijstjes winkelen. Met de ene winkelkar letten we niet op de soort en hoeveelheid afval. Met de andere winkelkar winkelden we bewust afvalarm.
Aan de kassa bleek het resultaat verbluffend. Hoewel in beide winkelkarren dezelfde producten in dezelfde hoeveelheid lagen, lag de rekening voor de afvalarme inkopen beduidend lager, zelfs meer dan 34% lager*. Bovendien bleek nadien dat de afvalarme producten maar liefst 63% minder afval opleverde.

Boodschappenlijstje:

1 liter water
1 pak koeken
1 liter yoghurt
1 kg appelen
1 kg rijst
1 kg suiker
1 liter fruitsap
1 liter gepelde tomaten
500 gr ontbijtgranen


* Bij een aantal producten was de hoeveelheid niet volledig gelijk. Daarom werd de rekening van de ‘afvalrijke’ boodschappen berekend op basis van het gewicht van de afvalarme producten. Zo is een correcte vergelijking mogelijk.