Naar inhoud

10 jaar overslag van elektro-afval, een succesverhaal

10 jaar overslag elektro-afval

Precies 10 jaar geleden startte IOK Afvalbeheer  met een regionaal overslagstation (ROS) voor elektro-afval in samenwerking met Recupel. In praktijk halen ophaalploegen afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) op bij de containerparken. Volle boxen met klein elektro en losse grote apparaten (koelkasten, diepvriezers …) worden ingeladen  in een kleine vrachtwagen. De inzet van sociale tewerkstelling was van bij de start een meerwaarde.

10 jaar inzameling van elektro-afval

 

Op het Milieubedrijf Olen vindt vervolgens een tijdelijke overslag plaats, voor het transport van Recupel naar de eigenlijke verwerkers van AEEA.

De terugnameplicht van AEEA, Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten, was het startsein van een vruchtbare samenwerking tussen enerzijds Recupel en IOK Afvalbeheer en anderzijds tussen IOK Afvalbeheer en vzw de Sprong.

Inzet sociale tewerkstelling

In 2005 werd er gestart met 1 ploeg, maar als snel volgde een 2de en een 3de ploeg. Van bij de start van het overslagstation zette IOK Afvalbeheer in op sociale tewerkstelling. Elke vrachtwagen wordt bemand door 3 medewerkers, zijnde een chauffeur van IOK, en 2 medewerkers van vzw De Sprong.

De Sprong stelt mensen te werk voor wie de afstand naar de reguliere arbeidsmarkt momenteel groot is omwille van persoonlijke en/of maatschappelijke redenen. Deze samenwerking vormt voor beide partijen een meerwaarde en past ook in de visie van beide organisaties op sociaal, maatschappelijk en ecologisch vlak.

3 vrachtwagens zijn dagelijks op de baan om het AEEA op te halen. 1 tot 3 keer per week bezoeken de ploegen de Kempense containerparken. De ophaalfrequentie hangt af van de grootte van het containerparken en het volume AEEA dat er wordt ingezameld. Op basis van ervaring en cijfers is er een optimale weekplanning die desgewenst nog kan bijgestuurd worden.

 

13 voetbalvelden met boxen klein elektro-afval en 160.000 stuks grote apparaten

Na 10 jaar inzameling staat de teller op bijna 160.000 ijskasten, diepvriezers, wasmachines … die opgehaald en overgeslagen werden.

De box, waarin het kleine elektro op de containerparken wordt verzameld, heeft een oppervlakte van 1,20 m².  De medewerkers van het ROS haalden in die 10 jaar 68.080 boxen op.  Voor internationale voetbalwedstrijden moet een veld minimum 6.400 m² groot zijn. Reken maar uit … dat zijn bijna 13 voetbalvelden met boxen elektro-afval. Ook de gewichten zijn spectaculair: 16.339.200 kg ingezameld klein elektro.

 

Sven Verrycken, coördinator

'De inzet van sociale tewerkstelling voor het ophalen van elektro-afval is een succesverhaal en een win-win situatie. Zowel voor IOK Afvalbeheer als voor vzw De Sprong sluit dit perfect aan bij hun waarden op sociaal, maatschappelijk en ecologisch vlak.'

Datum van het bericht: vrijdag 13 februari 2015
Delen op twitter alle nieuws