Naar inhoud

Nieuwe, blinkende glasbollen voor de Kempen

nieuwe glasbollen voor de Kempen

Vanaf 8 februari worden alle glasbollen in de Kempen vervangen door gloednieuwe exemplaren. Verspreid over 18 gemeenten worden 366 nieuwe glasbollen geplaatst. De nieuwe bollen moeten ook zorgen voor minder sluikstorten naast de glascontainer. Een ‘versleten’ en ‘vieze’ glasbol geeft een verwaarloosde indruk en trekt sneller ‘ongewenst’ afval aan.

Oud-Turnhout kreeg vanmorgen de primeur. Op het marktplein werd de oude glasbol vervangen door een eerste 'gloednieuw' exemplaar.

 Alle glasbollen worden wekelijks geledigd. De nieuwe glasbollen zijn een 10% groter. Maar ook tussentijdse ledigingen zijn mogelijk als de bollen vol zijn. In bepaalde periodes wordt er zelfs preventief extra geledigd zoals in de eindejaarsperiode. Op glasbolsites (203 in totaal) die intenser gebruikt worden staan 2 of meer glasbollen. Overvolle glasbollen mogen steeds gemeld worden via de afvalinfolijn 014 56 27 75. Voorkomen van sluikstorten Iets achterlaten naast de glasbol wordt beschouwd als sluikstorten. Dus ook de lege kartonnen dozen of plastic zakjes, moeten mee naar huis genomen worden. Afval trekt afval aan. Om dit te vermijden wordt de ook de omgeving naast de glasbol wekelijks gereinigd. IOK Afvalbeheer doet hiervoor beroep op maatwerkbedrijf De Sprong. Ook het achtergelaten afval wordt verzameld, per jaar en per site gemiddeld 300 kg. Naar ‘netheid’ is het belangrijk dat de glasbollen goed onderhouden worden. Bij een vuile (en versleten) glasbol wordt sneller afval achtergelaten. De glasbollen zelf worden ook 4 keer per jaar gereinigd.

Geluidsarme gasbollen De glasbollen zijn uitgerust met geluiddempende matten om het geluid van brekend glas zoveel mogelijk te voorkomen. Om de hinder te beperken mag er enkel glas in de glasbollen gedeponeerd worden tussen 7 en 22 uur. Net als de ‘oude’ exemplaren zijn ook de nieuwe exemplaren ‘duo’ glasbollen. Met een gescheiden gedeelte voor wit en gekleurd glas. Bij de lediging blijft glas gescheiden via 2 compartimenten in de ophaalwagen.

Hergebruik De ‘oude’ bollen worden gereviseerd en hergebruikt. Enerzijds voor de inzameling van glas bij horeca en anderzijds worden ze omgevormd tot kalverboxen.

Datum van het bericht: donderdag 04 februari 2016
Delen op twitter alle nieuws