Naar inhoud

Zwerfvuilstrijd barst los op de Kempense scholen

zwerfvuilstrijd IOK Afvalbeheer

De 'zwerfvuilstrijd' barst los op de Kempense, secundaire scholen. Na de vele opruimacties met leerlingen is het nu tijd voor een positieve benadering van het zwerfvuilprobleem. De actie van IOK Afvalbeheer wil vooral sensibiliseren rond zwerfvuil. Om jongeren bewust te maken van het zwerfvuilprobleem kiezen we bewust voor een campagne die aansluit bij hun interesses: een spel en sociale media.

Hoe lang zwerft zwerfvuil?

Tijdens de middagpauze op de secundaire scholen duikt er pop-up zwerfvuilstand op de speelplaats op. 2 zwerfvuilmascottes - een reuzengroot blikje en een bananenschil - trekken de aandacht en lokken leerlingen naar een ‘zwerfvuilkanon’. Deelnemers  richten een ‘zwerfvuil-projectiel’ op een schietschijf en maken de inschatting hoe lang ‘zwerfval’ achterblijft in de natuur.

Leerlingen poseren met een ‘persoonlijke’ zwerfvuilboodschap voor een foto die wordt gepost op de facebookpagina van IOK Afvalbeheer.  Voor de foto’s met de meeste likes zijn er mooie prijzen, zoals cinema-tickets en powerbanks. De hoofdprijs is een frituur op de speelplaats.

Kempense aanpak tegen zwerfvuil

Deze zwerfvuilcampagne is een onderdeel van de globale ondersteuning van de Kempense gemeenten bij hun aanpak van het zwerfvuilprobleem. Naast opruimacties, en acties zoals de handhavingsweek is sensibilisering heel belangrijk. Ook leerlingen vormen een belangrijke doelgroep. De Kempense scholen nemen ook massaal deel aan Operatie Proper. 24 lagere en middelbare scholen nemen deel aan Operatie Proper.

Het doel van Operatie Proper is om geëngageerde scholen, groepen en vrijwilligers een duwtje in de rug te geven om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Scholen stellen een jaaractieplan op en krijgen ondersteuning in de vorm van opruimmateriaal en educatieve pakketten. Als bedanking voor de volgehouden inspanningen ontvangen ze ook een financiële bijdrage.

Datum van het bericht: maandag 29 januari 2018
Delen op twitter alle nieuws