Naar inhoud

Scholen en verenigingen gezocht voor Operatie Proper

Operatie Proper bij de Zandloper in Mol

Kempense scholen en verenigingen die meedoen met Operatie Proper houden hun eigen terreinen en hun eigen buurt proper en gaan de strijd tegen zwerfvuil aan. Voor elke deelnemer die meedoet, krijgen ze van Mooimakers een mooie financiële beloning.

De leerlingen van GBS De Zandloper in Mol-Rauw nemen al voor de 3de keer deel aan Operatie Proper. Tot grote vreugde van klein en groot.

Samen met het nieuwe schooljaar schiet ook Operatie Proper opnieuw uit de startblokken. De Kempense scholen en verenigingen die meedoen met Operatie Proper houden hun eigen terreinen en hun eigen buurt proper. Voor elke deelnemer die meedoet, krijgen ze van Mooimakers een mooie financiële beloning. “We kunnen de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort nooit alleen winnen”, zegt Els Gommeren van Mooimakers. “We willen zoveel mogelijk mensen overtuigen om mee het goede voorbeeld te geven. Vele kleintjes maken samen één groot.”

 Alle info over Operatie Proper voor Kempense scholen en verenigingen bij mooimakers@iok.be of 014 57 10 39.

Bij het begin van het nieuwe schooljaar gaan Mooimakers en IOK Afvalbeheer opnieuw op zoek naar scholen, verenigingen en groepen die de strijd aan willen binden met zwerfvuil. Scholen, verenigingen (sportclubs, jeugdbewegingen…) en andere groepen (zoals buurtbewoners die zich verenigen) die zich een schooljaar lang engageren om de handen uit de mouwen te steken voor een propere buurt, kunnen voor elke deelnemer op een financiële beloning rekenen. Wie meedoet aan Operatie Proper houdt niet alleen de eigen terreinen en de eigen buurt proper, maar besteedt ook in de gewone werking aandacht aan het probleem van zwerfvuil en sluikstort.

Operatie Proper werd in de zomer van 2017 gelanceerd door Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG). Operatie Proper wordt ondersteund door Mooimakers en afvalintercommunale IOK Afvalbeheer zorgt voor de lokale integratie. Coördinator Els Gommeren legt uit: “De intercommunale zorgt voor de opvolging op het terrein en begeleidt de deelnemende scholen en verenigingen. Mooimakers zorgt voor al het nodige materiaal voor de opruimacties en brengt vervolgens de resultaten van het harde werk in kaart.”

Vegen voor eigen deur zorgt voor kettingreactie

Vorig jaar schreven in Vlaanderen bijna 500 deelnemers zich in. Op het einde van het schooljaar reikte Mooimakers mooie beloningen uit, tot wel € 1.500 voor een school of lokale sportclub. Dankzij hun deelname aan Operatie Proper, hebben de scholen en verenigingen dus niet alleen een propere omgeving, maar ook een mooie extra in het laatje. Scholen investeerden dit geldbedrag voornamelijk in groene aanplanting, nieuwe schoolbanken of eigen moestuinen. Binnen de verenigingen waren herbruikbare drinkflessen dan weer een populaire investering.

Het vorige schooljaar namen 49 Kempense scholen en verenigingen deel aan Operatie Proper. Voor dit schooljaar staat de teller al op 103. Maar het mogen er gerust nog meer zijn. Vandaar deze oproep. “We kunnen die strijd nooit op ons eentje winnen”, benadrukt Katleen Mertens van IOK Afvalbeheer. “De scholen en verenigingen die meedoen aan Operatie Proper zijn een geweldige hulp. Ze vegen voor eigen deur en ze steken andere mensen aan om mee de handen uit de mouwen te steken.” Dankzij de vele verschillende inspanningen ontstaat er een echte kettingreactie. Vele kleintjes maken samen één groot!

Vandaag brengen we de Gemeentelijke Basisschool De Zandloper in beeld. Zij nemen al 3 jaar deel aan Operatie Proper. Afgelopen zomer ontvingen zij de beloning na hun inspanningen tijdens het schooljaar 2018-2019. Vandaag reiken ze hiermee herbruikbare drinkbussen uit zodat er nog minder PMD-afval aanwezig zal zijn op school. Daarnaast gaat er een konijnenhok open en planten ze bloembollen voor een mooie plantentuin. Een mooie omgeving trekt tenslotte minder zwerfvuil aan.

Datum van het bericht: vrijdag 18 oktober 2019
Delen op twitter alle nieuws